Меморандумът за разбирателство, който е подписан между „Джемкорп“ и българското правителство, е прекратен още на 23 юли 2022 г . Това каза в предаването „Лице в лице“ Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на „Джемкорп“. Той потвърди, че не става дума за обвързващ документ, а за тристранно писмо-заявление.

„На 23 юли тази година получихме официално писмо от тогавашния министър на енергетиката Александър Николов с искане от страна на българското правителство за прекратяването на този меморандум и ние потвърдихме, че нямаме никакви претенции и искания към България“, обясни Бостанджиев.

Що се отнася до това, че подпис за отказ е сложен само от българска страна, изпълнителен директор на „Джемкорп“ обясни, че документът не е обвързващ. Това означава, че меморандумът може да бъде прекратен по искане на българското правителство и не е нужно всички заинтересовани страни да го подписват.

„Днес внасят от името на „Джемкорп“ още едно писмо, адресирано до служебния министър Росен Христов на енергетиката, в което още веднъж, този път официално, заявяваме, че нямаме претенции. Но пак подчертавам, че този договор е приключен към датата 23 юли“, каза още Бостанджиев.

Стана ясно също така, че клаузата за арбитраж е вписана в меморандума единствено и само заради конфиденциалността на договора, а не защото „Джемкорп“ смята да съди държавата ни за неустойки.

Вижте какво обяснение даде Бостанджиев за руските капитали в „Джемкорп“ във видеото.