„Изборите бяха масивен вот на доверие към президента Радев, който след пет години на  власт спечели с милион и половина гласа в своя полза. Сиреч същия резултат като през 2016 г. минус гласовете на ДПС. Това развенча един мит на съвременната българска политика, че българският държавен глава се определя от ДПС. Оказа се, че това вече не така“, заяви евродепутатът от листата на БСП Иво Христов в „Лице в лице“.

Христов нарече твърденията за „концентрация на власт от Радев блъф на ГЕРБ“.

Президентът „не управлява по своя воля толкова дълго. Така са се стекли обстоятелствата. Конституционните му правомощия не са променяни и те са силно ограничени. Друг е въпросът, че общественото доверие, с което се ползва, е много голямо и прави гласът му по-силен сред гражданството“, коментира евродепутатът.

Ако членове на служебния кабинет влязат в новия, това е „добър атестат за кадровата политика на президента Радев, който е открил консенсуални и ефикасни министри, за да бъдат наследени от следващото правителство“, смята Христов.

„Що се отнася до парламентарните избори, снимката на седемте зам.-председатели на Народното събрание е най-крещящата картина на политическата криза на парламентарната република. Партиите у нас са много, компромисите ще се правят все по-трудно, както и сформирането на коалиции. Очаква ни дълъг период на криза“, прогнозира евродепутатът.

„БСП е необходимата социална котва в правителството, в което има неопитни политици като Лорер. Някои от партиите в коалицията са с неолиберални виждания, други са социални. Несъвместими са“, смята Христов.

„Начинът, по който се разпределят кабинетите, опасявам се, че това може да доведе до феодализация на тези кабинети. Това е рецепта за кратко съществуване. Трябва да има обща политическа воля, която към момента не се забелязва. Какво ще роди този коктейл, тепърва ще видим“, коментира евродепутатът.

„Нищо не ме смущава толкова, колкото възможността за реванш на картела на статуквото. Той е проникнал във всички нива на държавната администрация. Предстои тежка зима. Възможно е този кабинет да обере негативите от трудната зима и ако не успее да се справи с реформата на правосъдието, картелът може да търси бърз реванш. Този кабинет ще е жалон на пътя, който ни води от автокрация към демокрация. Вероятно ще допусне грешки, но заслужава подкрепа“, смята Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод акцията на полицията във вестник „Труд“, Христов смята, че „в случая става въпрос за некоректни длъжници. Държавни органи извеждат неизрядни наематели. Проблемът не започва, когато държавата си търси наема, а е започнал, когато Борисов е казал: „Заповядайте, работете тук, не се притеснявайте за наема“. Може ли такава медия да бъде критична към властта? Така бяха покварявани медиите – с подаръци“.

Според Христов „оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП целеше да спъне преизбирането на президента Радев, което не се е получило“. Няма друго обяснение на желанието и за постове в новия кабинет, освен бетонирането ѝ в партията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!