Политически и икономически лидери и неправителствени активисти за 50-и път заедно на Световния икономически форум в Давос. В първия ден от срещата индиректно един срещу друг се изправиха американският президент Доналд Тръмп и прирозащитничката Грета Тунберг.

Форумът в Давос събира световния елит и особено бизнес лидерите. Това е уникално място, защото имаме отбрани световни лидери – само 25% от тях участват в събитието, а от друга страна имаме милиардери – хора, диктуващи световната икономика и тези неравенства, заяви в студиото на „Лице в лице“ международният анализатор Ивета Чернева,  работила за екипа на Барак Обама и присъствала на събитието. Чернева дори е била „глобъл шейпър“ на форума в периода 2014-2017 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има известна доза лицемерие (на форума в Давос). Казвам го като някой, който е бил част от тези мрежи на форума“, заяви Чернева.

„От една страна имаме цветущи инициативи, а от друга страна имаме една грозна истина, че нещата, които Световния икономически форум адресира, са създадени от хората там“, смята анализаторът.

„Проблем е, че имаме прекалено много връзки между бизнес лидерите и държавните ръководители. Много от участниците отиват там, за да правят сделки, а не да решават проблемите на света“, убедена е Чернева.

Но тя не вижда нещата само в черно. Според нея „естествено, има и хубави неща, които излизат на форума в Давос като обявената сега инициатива за залесяване“.

Що се отнася до участието на българския премиер Бойко Борисов на форума в Давос, според нея, то е напълно оправдано.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е форум, където има много чуждестранни инвеститори, така че аз, ако съм премиер на България, бих искала да отида там“, казва Чернева.

„Въпросът е какво правиш там, ако си активист, защото Световният икономически форум никога няма да остави да се случи диалог между хора като Грета Тунберг и Доналд Тръмп“, смята анализаторът.