„Непрекъснато се сменя версията за новия скандал (с руския дипломат), който не е наричан официално шпионски скандал”, заяви журналистът и анализатор Иво Инджев в „Лице в лице”.

„В много внимателното съобщение на МВнР се говори за дипломат, който е събирал разузнавателна информация. Така че в момента нямаме „шпионски скандал”, според официалната позиция на правителството”, отбеляза Инджев.

„Нашите власти така са се оплели в информацията, че непрекъснато сменят версиите: веджъж казаха, че (руският дипломат) незабавно е напуснал България, а вторият път, че не е напуснал България”, каза Инджев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него поведението на управляващите сега контрастира спрямо действията им при предишния скандал през септември, който журналистът определи като „бутафорен”.

През септември беше разобличен един човек, който никога не се е крил и чието поведение и позиции бяха известни на всички, заяви Инджев.

Журналистът смята, че и в двата шпионски скандала се ползват от управляващите за вътрешнополитическа употреба и доказателство за това вижда във времето, когато са станали публични. Първият скандал е избухнал в началото на предизборната кампания, а този между двата тура на местните избори.

Прокуратурата е следила този дипломат близо година, а обявява резултатите чак сега, отбелязва Инджев, според когото обвинението трябва да изнесе в общественото пространство подробности по шпионския скандал, както изнася информация за други дела.

До голяма степен разкритията, на копито ставаме свидетели са благодарение на действията на партньорски служби, което поставя под въпрос доколко е силно желанието у нас да се бори намесата на Русия в българските вътрешни работи, смята Инджев.

България е „лоялен член на НАТО, вдига ръка, когато трябва”, но е отказала да бъде покрита от противоракетния щит на алианса и у нас няма база, както в съседна Румъния, подчерта журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Като пример за непоследователността на България по отношение на Русия и НАТО, Инджев даде разрешението руски военно-транспортни самолети, превозващи ракетни комплекси С-400 към Сърбия, да преминат през нашето въздушно пространство.

Журналистът припомни сходна ситуация, когато още не сме били членове на Северноатлантическия пакт, през 1999 г. и не сме дали позволение на руски самолети да минат през България, за да извършат десант в Прищина.

Според Инджев България вече попада в една група с Турция, която не се позлва от доверието на съюзниците си в НАТО.

Журналистът смята, че САЩ са много недоволни от руско-турската дружба. За това свидетелства и приетата от Камарата на представителите във Вашингтон резолюция за признаване на арменския геноцид.