Камарата на представителите на Конгресa на САЩ одобри с голямо мнозинство резолюция за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, съобщиха информационните агенции.

405 конгресмени са гласували „за”, а 11 - „против".  За първи път такава резолюция се подлага на гласуване на пленарно заседание на една от камарите на Конгреса във Вашингтон.

В резолюцията се посочва значението на това да се почита паметта на жертвите на геноцида над арменците чрез официалното му признаване. Конгресмените се обявиха и против усилията, насочени към това „правителството на САЩ да се свързва с отричане на арменския геноцид или който и да е друг геноцид". Камарата на представителите призова американците да получават повече информация за арменския геноцид.

В продължение на десетилетия конгресмените обсъждаха подобни резолюции, но те не бяха подлагани на гласуване. Наблюдатели отбелязват, че резолюцията ще доведе до сериозно влошаване на американско-турските отношения.

Реакцията на Турция не закъсня. Американският посланик в Анкара в Дейвид Сатърфийлд беше призован във външното министерство на югоизточната ни съседка заради „резолюция, която няма никаква историческа или правна основа", както и заради законопроект, който налага санкции срещу военната операция на Турция в Сирия, заявиха официалните представители.

Признаването на арменски геноцид от Камарата на представителите на американския Конгрес няма никаква стойност за Анкара, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред депутатите от своята партия в столицата.

"Обръщам се към американската публика и към останалия свят: тази мярка няма никаква стойност, ние не я признаваме.", каза Ердоган.

"В нашата (мюсюлманска) вяра геноцидът е забранен (...) Виждаме това обвинение като най-голямата обида за нашата нация", заяви турският президент, цитиран от АФП. Турският парламент ще отговори на приетата от Камарата на представителите резолюция, заяви още той.

Резолюцията на Камерата на представителите бе приветствана в Армения. Тя е „смела стъпка в посока установяване на истината и историческата справедливост, тя ще донесе утеха на много потомци на арменци, преживели геноцида”, написаарменският премиер Никола Пашинян в „Туитър”.

Армения изразява признателност на Камарата на представителите на САЩ за приемането на резолюция, признаваща геноцида над арменците в Османската империя и смята, че тази стъпка има важно значение в контекста на тържеството на хуманизма, истината и справедливостта, се в казва в разпространена днес декларация на арменското външно министерство, съобщи ТАСС.

Аналогична резолюция за признаване на арменския геноцид е внесен и в Сената.