„Демократична България“ призоваваше за преговори преди връчването на третия мандат, защото вярвахме, че това е начинът да избегнем тази ситуация, в която сме в момента – третият мандат се дава на БСП и е мъртвороден, защото БСП няма подкрепа. Сега това изглежда силно като предизборна кампания и не виждаме смисъл да участваме“ – така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обясни в студиото на „Лице в лице“ отказа на дясното обединение да преговаря със социалистите.

„ДБ е сериозна идеологична сила. Когато има шанс за правителство сме готови да преговаряме, но нека никой не се опитва да ни превръща в миманс за своите сценки на национална отговорност“, подчерта той. По думите му медиите действат „като лека дрога“ на някои политици, а „трябва да изберем между представителна демокрация и представление“.

„Трябва да има срещи, които позволяват да се кажат неща, след като колективни органи да вземат решения, да се ангажират с тях и тогава хората могат да са сигурни. Никъде по света няма политика, която да се прави само и ексклузивно пред камерите – това много популистки звучи. Не съм сигурен дали г-жа Нинова прави всичките си срещи пред камерите“, подчерта Христо Иванов.

Срещата с Трифонов – ще има ли нова?

Иванов посочи, че е бил поканен на среща от Слави Трифонов на 7 август, „тогава вече шансовете за първия мандат бяха загубени“. Съпредседателят на ДБ обаче се отзовал, за да каже аргументите си да не подкрепи „безпрецедентно слабо правителство“ и „конструкция, която отваря вратата за влияние“.

Каква е тази конструкция? „Център извън парламента, извън институциите, който не говори с никого, обкръжен от една малка групичка сценаристи, с които се разговаря трудно; едно плаващо мнозинство, за което никой не отговаря и най-отпред стоят едни хора, които не са подготвени за ролята на министри – тези хора приличат много на пощенски кутии, на сламени хора, на подставени лица“, отговори Иванов.

И допълни: „Моят проблем беше конструкцията, която се изгражда, която създава широко отворена врата за корупционни влияния. Откъде ще дойдат е друга тема, но ДПС са най-добрите в тази работа“.

Все пак Иванов подчерта, че пак би откликнал на покана на Трифонов: „Смятам, че е възможно да разговарям с него, ако някога съумеем да изградим елементарно общо разбиране за думите. На наша страна е дългата демократична традиция на развитите държави, а на тяхна – желанието им да изобретяват демокрацията от нула“.

Какво следва?

Изненадващо, Христо Иванов не отговори ясно какви са плановете на ДБ за предстоящите президентски избори. По думите му всичко зависи от датата на вота и ресурсите, с които обединението разполага.

В същото време той подчерта, че вижда Кирил Петков и Асен Василев като „съмишленици“: „Готови сме да разговаряме с тях