Срещата с БСП няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на левицата, е обречен, и при реалността, че мнозинство няма, тя се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова.

Това заяви пред БНР председателят на ПГ на “Демократична България” Христо Иванов, след като по-рано тази сутрин обявиха, че няма да участва в насрочената за днес среща с “БСП за България” за евентуална подкрепа на правителство с третия мандат.

Той посочи, че моментът, в който имаше шанс да се излъчи правителство, беше да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава.

“Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в предизборен сценичен реквизит”, заяви Христо Иванов.

Той каза още, че в 46-ото Народно събрание трябва да се даде време да бъде приета актуализацията на държавния бюджет. Призова и за приемане на предложения от “Демократична България” проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.

На въпрос за бъдещото управление на страната Иванов посочи, че се променя дългогодишната тенденция то да се концентрира в един голям “играч”, а на българската политическа класа сега ѝ се налага да се научи, че живеем в ново време. По думите му става въпрос за нова технология на правенето на политика - на легитимни коалиции.

“В следващия парламент трябва да има правителство, което може да свърши работата, за която са го избрали хората. Но не казваме на всяка цена. Има разумна цена. Тя е да седнем, всеки трябва да се откаже от претенцията да бъде единствен. От там нататък всичко е въпрос на договаряне от принципна гледна точка”, смята Христо Иванов.