„Най-важното, което трябва да бъде постигнато в железопътния транспорт, това е безопасността. Това означава, че управлението на влаковете в гаровите пространства и по самия маршрут, трябва да се управлява от софтуер. В момента голяма част от това управление е аналогово, със стари системи“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

По думите му е започнала подмяната на тази остаряла аналогова система със средства от Европейския съюз.

„Тази система се изгражда на много места, отдавна са проведени обществени поръчки, има сключени договори, на места предстои да бъде сключен договор. Надяваме се до 2026 г., когато трябва да приключи модернизацията на жп транспорта, всички системи за сигурност да работят и да постигнем максималната скорост“, обясни Гворздейков.

Той подчерта, че за работа с тази нова система ще се изисква по-висока квалификация и според него професията железничар ще стане по-престижна.

„Жп транспортът има огромен потенциал, защото е най-екологичният и ще се опитаме да го направим сравнително бърз“, допълни министърът на транспорта.

Гледайте целия разговор във видеото!