„Страната претърпя катаклизми от изявлението на министъра на финансите. Този министър на финансите това го прави за втори път в предизборна ситуацията и винаги две седмици преди избори. Целта е една и съща. Въпросът е да разберем кой дава сигналите. Служебното правителство се намесва пряко в предизборната кампания“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ Георги Свиленски от „БСП от България“.

„Да кажеш, че държавата е пред фалит, че валутният борд е застрашен е престъпление срещу държавата, защото не е вярно“, категоричен е той.

Според него има достатъчно средства за изплащането на пенсиите и помощ за бизнеса.

„Служебното правителство оправдава своята невъзможност да събира приходи и своята възможност да прави корупция. След като имаш несъбрани проходи – това е срещу корупция. В 48-ото Народно събрание ние искахме да се внесе бюджет за 2023 година. Те казаха – „не, ще работим с този, много е хубав“. Сега защо пишат бюджет“, коментира Свиленски.

„Как да вярвам на този финансов министър, когато на единия ден казва едно, а на другия, пред колата – друго. В Министерския съвет да излезе и да каже, премиерът да излезе и да каже какво е положението“, допълни той.

Представителят на БСП припомни, че въведеният таван на цените за битовите потребители на ток не е довел до фалити.

„Година и три месеца след това цената е същата, не се повиши. Налагането на таван на цените не винаги води до тази криза“, каза още Свиленски.

„Нашата позиция е последователна и ясна. БСП е партията, която вкара България в Европейския съюз. Тогава казахме, че България ще влезе в еврозоната, когато е готова – когато кашкавалът не е 30 лева, пенсията 460 лева, когато няма инфлация“, обясни той.