БСП продължава да настоява за таван на цените на храните от малката потребителска кошница. Това са 11 продукта, сред които хляб, мляко, олио, яйца, сирене, кашкавал, ориз. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това е адекватна съвременна европейска и модерна практика. Вече се прилага в Испания, Португалия, Унгария, Гърция. Франция договори с търговските вериги 200 стоки да се продават по две евро и да се замрази тази цена за три месеца – до 15 юни, тоест това вече се прави в Европа“, уточни Нинова.

Според нея мерките на служебното правителство срещу поскъпването на основни хранителни продукти не дават резултат и няма да дадат. „Струва ми се, че този пазарен фундаментализъм, в който се казва, че пазарът ще се саморегулира и няма нужда от държавна намеса, вече е много много неадекватен на ситуацията“, допълни лидерът на социалистите.

По думите на Нинова България все още не е готова еврото заради високите дефицит и инфлация.

Тя коментира и премахването на Паметника на Съветската армия от центъра на София, срещу които партията протестира. 

„Ние винаги сме имали последователна позиция против премахването и преместването на паметника. Всеки паметник е частица от историята на България. Той за вас символизира победата над фашизма и отправихме неслучайно призив да бдим да не се връщат такива фашизоидни изяви в модерна форма“, заяви лидерът на БСП.

Партията е открила подписка срещу премахването на паметника. В нея за 24 часа са се подписали 10 000 души и то не само симпатизанти на политическата формация, подчерта Нинова.

Гледайте целия разговор във видеото!