Прокуратурата трябва да провери как се харчат европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото се появяват съмнения за корупция. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков.

Планът за възстановяване и устойчивост е приет окончателно от правителството на 7 април и одобрен от Европейската комисия на 4 май“, каза той в отговор на обвиненията на служебния социален министър Лазар Лазаров, че последното редовно правителство е забавило проекта за развитие на социалната икономика по този план.

Георги Гьоков обясни, че проектът е прекрасен и това се дължало не само на неговите усилия и тези на кабинета „Петков“, а и на няколко правителства преди това.

„Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект. Първият въпрос е, защо не се търсят държавни или общински имоти, които излизат безплатно на държавата и не се плащат от парите по този план. Така те могат наистина да отидат за подпомагане на социалните предприятия“, каза още той.

Георги Гьоков припомни, че като социален министър е пращал писма с такива запитвания до различни кметове и е получил както положителни резултати, така и откази за предоставянето на сгради. Успял е да намери в Габрово едно готово помещение за офис и второ, което е трябвало да се освободи скоро.

„Сега се пуска обява без обществена поръчка. Мисля, че когато се харчат едни милиони в България, трябва най-малкото да се направи една обществена поръчка. А не да се правят едни такива преки договаряния, при които не са ясни параметрите на обявата, както и кой класира офертите. Не е ясно също така как се уведомяват хората, които искат да си продадат имотите“, каза още бившият социален министър.

Георги Гоков даде пример с обява за продажба на магазин за 168 000 евро, която е публикувана на 31 октомври 2022 г. Същата обява на 16 декември, когато излиза решението на Министерски съвет, вече е с цена от 252 000 евро.

„Цената за закупуването на въпросния имот скача с 50%. Разбирам, че цените на имотите се вдигат, но такъв скок в рамките на един-два месеца е трудно да бъде обяснен. Явно има някаква нередност в тази сделка. БСП не е обвинител, не е разследващ орган, затова сигнализираме прокуратурата“, обясни още той.

Депутатът от БСП поясни също така, че се съмняват, че има корупционен момент в тази сделка. Още повече, че има имоти в Бургас и Пловдив, които са продадени по същия съмнителен начин. Общата стойност е около 2,3 млн. лв., допълни той и настоя прокуратурата да направи проверка и да каже на българското общество как се харчат европейските средства по ПВУ.

Вижте какво още каза той във видеото.