„Ние не разполагаме в 500 милиона лева”. Това заяви ген. Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в „Лице в лице” в право на отговор към съпредседателя на „Демократична България” Атанас Атанасов.

Атанасов заяви на 16 декември в студиото на предаването, че са били отпуснати 500 милиона лева за поддръжка на язовирите и е срамота това, което се случва с водата в Перник.

500 милиона лева са били отпуснати, но те се намират в Националната консолидационна компания, а не в подопечното му ведомство и то не ги управлява, заяви Войнов.

Агенцията дава експертна оценка за състоянието на язовирите и подписва документи за нуждата от ремонт на хидротехническите съоръжения.

След трагедията в село Бисер, правителството създаде Главна дирекция за надзор на язовирните стени и съоръжения към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, напомни Войнов, според когото това е правилно решение, но са получили язовирите в насипно състояние и не е било известно каква е ситуацията с много от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

6844 язовира има на територията на България, като 90% от тях са собственост на местната власт. Собствениците често казват, че нямат средства, за да ги поддържат.

Тогава правителството е решило да създаде държавна компания за тяхната поддръжка, която да подготвя тези проекти и е отпуснала тези 500 милиона лева, които са на „показ”.

От спешен ремонт се нуждаят 414 язовира в България. Това е установило ведомството на ген. Войнов. Комисия в министерството на икономиката е определила първите 142, които да бъдат реновирани.