Борбата с корупцията по високите етажи на властта, липсата на свобода на словото и енергийната зависимост на България са били темите, които „Демократична България” и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа са обсъдили. Това обяви съпредседателят на обединението в дясно и лидер на ДСБ в предаването „Лице в лице”.

Той допълни, че са коментирани съответни мерки от българските институции и американските власи за решаване на тези проблеми.  

„Като те имат проверена информация, не им трябва българският съд да се произнася. Те могат да се произнасят кой е корумпиран у нас. В България няма нито един осъден, то няма процеси. Управляващите знаят, че има такъв проблем, но се опитват да го отложат”, коментира Атанасов.

По думите му назначаване на „надзорник” на главния прокурор не решава проблема с неограничените му правомощия. Атанасов допълни, че „Демократична България” би се включила в инициативи на президента Румен Радев за промяна на Конституцията, ако те съвпадат с вижданията им.

„Трябва да бъдат разкъсани връзките между главния прокурор и подчинените му, а това не става без промяна в Конституцията. Въпросът е да бъдат изработени текстовете, да бъдат дадени за обществено обсъждане за подкрепа. Ако не стане в този парламент, ще пробваме в следващия”, заяви лидерът на ДСБ.

Според Атанасов във Висшия съдебен съвет нямат място главният прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Той заяви, че присъствието им там деформира кадровата политика в съдебната система.

Относно енергийните проекти в България, Атанасов коментира, че се развиват само тези, които имат и руско участие.

„Аз съм изумен. Човек като Румен Овчаров да излезе публично и да каже: „Какво лошо има да сме зависими от Русия?”. Цялата ни енергийна политика трябва да почива върху това да сме независими, а не зависими. Трябва да има диверсификация”, каза Атанасов.