Бедствено положение ще бъде обявено в Перник от петък. Още по-суров режим очаква жителите на града от понеделник - вода ще има само по 8 часа на ден. Тази сряда водоснабдяването беше спряно още в 6 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонт остави на сухо Перник от рано сутринта. Сменя се крана, през който с вода са се захранвали предприятията в района. Дори по време на режима за хората. Причината водата за промишлеността да не бъде спряна, била авария в 3-тонното съоръжение.

Снимка: btvnovinite.bg

„От графика на язовир „Студена” от там е видно, че е подавано към промишлеността. Те са две предприятия- ТЕЦ „Република" и „Стомана", около 150 литра - това е”, казва инж.Камен Каменов, управител на ВиК Перник.

Почти двойно повече изтичане в секунда констатира доклад, поръчан от Общинския съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да е ясно, че това е вода за питейни нужди”, каза министър Нено Димов.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време според бизнес плана, изготвен от самото ВиК, от догодина перничани трябва да плащат с 3 % по-скъпо за вода.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е изключително нелепо предложение. Няма как при воден режим, при тази криза, при това изпитание да им се повишава цената на водата”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ще направим така, че да не се случи ще бъде направен нов бизнес план от новия управител на ВиК”, заяви Емил Костадинов, областен управител на Перник.

Докато всички се борят с кризата, в най-стария квартал на Перник питейната водата изтича по улиците. До къщата на Любляна Иванова - вече повече от месец.

„Многобройни сигнали съм подавала, сигурно всеки ден съм сигнализирала къде ли не”, разказва Любляна.

„Според мен за половин час може да се отстрани проблема, тук са махнати старите тръби смениха ги с нови”, казва Иван Петров, друг жител на пернишкия квартал „Рудничар”.

Снимка: btvnovinite.bg

Като компенсация, за липсата днес, утре перничани ще имат вода цял ден. А жители на града отговориха на проблема с шеговит флашмоб - облякоха халати и изнесоха легени в знак на протест.