Мониторингът на Европейската комисия върху правосъдната система в България формално падна. Това заяви в „Лице в лице“ евродепутатът от Емил Радев. Така той подкрепи тезата на външния министър Екатерина Захариева, заявена по-рано днес. 

В документ на ЕК се посочва, че все още страната ни има проблеми с преследването на корупцията по високите етажи и реформирането на съда и прокуратурата и заради това „продължава да наблюдава“ България през Механизма за сътрудничество и проверка – макар Жан-Клод Юнкер да обеща в края на мандата си, че мониторингът ще падне.

„През октомври 2019 г. на заседание на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка имаше два доклада – един за България, един за Румъния. И двете страни, от влизането си в ЕС, бяха подложени на този мониторингов механизъм. Ясно беше заявено: България изпълнила всички препоръки на ЕК във връзка със съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона“, уточни Радев. 

По думите му в края на миналата година Европейският парламент също е подкрепил тезата на Комисията и е заявил, че България е изпълнила изискванията за отпадане на наблюдението. Той обясни, че е станало объркване заради грешно тълкуване на документ, който е чернова, а така се е създала фалшива новина, че мониторингът ще остане. 

„Трябваше да има едно формално решение на ЕК за отпадане на мониторинга, но настъпи кризата с коронавируса и от европейския дневен ред бяха свалени всички останали теми, освен борбата с пандемията. В момента парламентът гледа основно мерки за ситуацията в здравно отношение“, каза още евродепутатът.

Той допълни, че заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Добровски е посочил, че не се очаква последващ доклад за България, а страната ни се е справила с препоръките в доклада от 2018 г. 

„Трябва да има формално решение на ЕК, след като се изкара докладът в края на миналата година, тя поиска мнението и на Съвета и на Парламента. Мнението им е, че мониторинговият механизъм приключва“, посочи Радев и добави, че няма вероятност да не се гласува в наша полза. 

Проблемите с корупцията и върховенството на закона присъстват при всяка една държава-членка на ЕС, посочи Радев. Той добави, че те могат да разклатят икономическия и фискалния ред в дадена държава и затова се настоява за Общоевропейски механизъм за върховенството на закона. 

„По едни и същи критерии трябва да се гледат държавите членки, а не както досега – дискриминационно и да се гледат България и Румъния, въпреки че има критики за Полша и Унгария“, уточни Радев.

Кога ще се отворят границите на Европейския съюз - вижте отговора на Емил Радев във видеото!