Наблюдението на Брюксел върху правосъдната система в България е вдигнато, обяви външния министър Екатерина Захариева в социалните мрежи. Според нея разпространените от Брюксел вчера препоръки нямат силата на мониторинговия доклад.

Именно в документ на ЕК се посочва, че все още страната ни има проблеми с преследването на корупцията по високите етажи и реформирането на съда и прокуратурата и заради това „продължава да наблюдава“ България през Механизма за сътрудничество и проверка – макар Жан-Клод Юнкер да обеща в края на мандата си, че мониторингът ще падне.

Факт е, че все още процедурата в тази посока не е завършена.

Захариева коментира и че върховенството на закона в целия ЕС ще се следи с нов механизъм, който обаче все още не е създаден.

Сблъсък в парламента

Очаквано, основният спор днес между управляващи и опозиция беше какво точно ни казват от Брюксел и какво ние сме разбрали от това. Управляващите от ГЕРБ видяха фалшива новина, а опозицията попита ще има ли оставка на правосъдния министър.

„Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка. Юнкер си замина, Кирилов е още тук“, заяви Крум Зарков.

Според ГЕРБ, няма повод за оставка на Данаил Кирилов, защото последният мониторингов доклад е бил миналата година, а този доклад е от друг вид.

„Невярна е информацията, че мониторингът на ЕК остава. Механизмът за върховенство на закона и Механизмът за сътрудничество и оценка са различни неща. За съжаление, за пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, разпространявани от една стогодишна партия с близо милион избиратели.“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Партньорите във властта обаче все пак съзряха проблем. „Изключително негативна тенденция и двоен стандарт в рамките на Европейския съюз и нямаме какво повече да кажем по тази тема.“, каза Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

ДПС и "Воля" се въздържат от коментар. Не говори по темата и правосъдният министър Данаил Кирилов.