Маските и облеклата от Турция трябва да пристигнат всеки момент. Те ще осигурят нуждите на медицинските служители за един месец. Това каза в предаването „Лице в лице“ икономическият министър Емил Караниколов. Той поясни, че става въпрос за пълно оборудване за здравните служители за един месец, както и за други хора, които са на т.нар. първа линия.

В коментар на оплакванията на лекари от столичната белодробна болница „Света София“, че нямат защитно облекло, министърът заяви, че в момента има количества и се учудва на техните изявления.

„Може би са имали предвид, че нямат достатъчно или допълнително облекло, което е важно, и сега се осигурява, но като определени нужди считам, че навсякъде са задоволени“, каза той.

"Вчера взехме решение и всички доставчици, които имат медицински консумативи, Министерството на здравеопазването в момента ги придобива, плаща ги, и съответно също ще бъдат разпределени по лечебните заведения. Считам, че в момента имат, може би се притесняват, че трябва да имат допълнително, те се осигуряват в момента, допълни министърът.

Навсякъде, където има сигнали, всички могат да се свързват и с Министерството на здравеопазването, и с нас, и веднага да им се оказва съдействие, заяви Караниколов.

Той беше категоричен, че най-важно е да облекат лекарите, социалните работници, и полицията, която също работи.

Караниколов припомни, че са спрели износа на маски и, че не е можело да го направят по-рано, преди да бъде установен регистриран случай на коронавирус у нас.

"Събрахме индустрията, чухме техните проблеми, производителите казаха – на нас ни трябват определени материи, за да правим това, намерихме такива материи, надявам се до утре да излязат изследванията, стига да отговарят да защитят нашите лекари, ние ще ги приемем.

Текстилната индустрия – всички асоциации казаха – дайте ни материята, модела и ние започваме да го шием за българското население.

С маските нещата са малко по-различно, тъй като трябва да има специални филтри. Тези, които трябва защитят населението са от активен въглен, се оказа, че доставката на активен въглен е изключително трудна в този момент, тъй като навсякъде се търсят да се правят".

Министърът благодари на учените от БАН, които имат патент за активен въглен, който е от суровина кайсия и костилките на кайсии, и поясни, че ще се направят изследвания и, ако лабораториите докажат, че иновацията на учените работи, ще започне веднага производство.

Направихме една изключителна синергия между науката, бизнеса и държавата, което е добър пример и трябва да се случва винаги, допълни той.

Няма промяна на цените на хранителните продукти

"Ние контролираме ежедневно търговията, виждаме дали има промяна на цените, към момента няма – изключвам свинското и още един-два продукта, които имат леко увеличаване, но последните години винаги го има това леко увеличение за тези продукти. Което не означава, че няма да се появят спекуланти", каза още Караниколов.

Атакуваме тези, които искат да правят спекулации, вчера има няколко проверки, днес ще продължим, категоричен беше министърът.

Той благодари на големите вериги, които са им съобщили за търговци, които са искали да им изкупят цялата наличност от определени продукти в склада. Пазарът е спокоен в момента, каза той.

Към момента двата сектора, на които най-тежко се отразява ситуацията с коронавируса, са туризъм и транспорт – оттук тръгва всичко. Кризата трудно се предвижда, особено тази като форсмажор.

В момента министърът на туризма води разговори с всичките си колеги в сектор туризъм. Ясно е, че държавите ще помагат на секторите, поясни икономическият министър.

Големият проблем идва от това, че вирусът е в Европа и започва да се затварят предприятия в Европа, страни като Италия, Германия и Франция са основни стратегически партньори и още преди 3 седмици сме подготвили с работодателите и ги молим да ни информират постоянно за всякакви пречки в сектори и когато дойде време за анализа, ЕС да седне и да обсъди как да помогне на бизнеса, България да може да покаже своя анализ и да имаме готовност да помогнем на бизнеса си, допълни министърът.

Загубите идват от падане на цените на горивата и акцизите, каза още той.

Във връзка с водната криза в Перник, министър Караниколов каза, че вчера са пристигнали последните 105 метра тръби, които в момента се монтират.

„Очакваме утре да започне дезинфекция задължително, не заради коронавирус, и след това започват 72 часа проби и се очаква до края на седмицата по тези тръби да потече вода за Перник Нека тогава Кризисният щаб, областният управител, кметът да направят предложение да се облекчи режимът, тъй като яз. Студена доста сериозно възстановява своите мощности“, допълни той.