„Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори между ЕК и България, които са препоръчвали на страната ни да вкара и други енергийни играчи на пазара. Последната им препоръка е била да дадем на други, които имат повече опит с това, да управляват газопреносните ни тръби”, посочи енергийният експерт Васко Начев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Европейската комисия ни глоби с 77 млн. евро заради блокиране на достъпа на конкуренти до газовата инфраструктура в България, което е в нарушение на правилата на ЕС.

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира, че причините да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и правилата на ЕС от 2007 г. насам.

„Това, което стана през 2010 г., е че съвсем съзнателно топ мениджърът на „Булгартрансгаз“ спира достъпа самоволно, въпреки препоръката от КЕВР. Тогава „Овергаз“ съвсем в правото си обжалва пред ЕК, което провокира едно наказателно производство срещу България. България търпи последствията от една престъпна безотговорност на топ мениджъри на корпоративно и на правителствено ниво”, заяви Христо Казанджиев.

През лятото на тази година парламентът единодушно даде да се разбере, че ние под никаква форма няма да влезем в извънсъдебно споразумение и ще защитаваме националните интереси, каза още Васко Начев. По думите му обаче това е довело до наложената санкция от 77 млн. евро. Според него ако сега ги попитаме обаче, те ще се оправдаят, че така е трябвало да приватизират 51% от „Булгартрансгаз“, а не само 21% както се говореше първоначално. Ако нашите условия на пазара бяха такива, че повече от един играч да използва газопреносната система, нямаше да има и 1% предложение за приватизация, каза експертът.

Христо Казанджиев подчерта, че 20% приватизация на „Булгартрансгаз“ нямаше да означават, че то става частно дружество, а напротив – щеше да има един външен независими инвеститор, който да упражнява контрол над дружеството.

И двамата посочиха, че нашата газопреносна система не работи по пазарни правила. „Съвсем съзнателният отказ на достъп до гразопреносните тръби сега ще ни струва 77 млн. лв., а исканията на „Овергаз“ ще бъдат удовлетворени. Печелят всички тези, свързани с печеленето на обществени поръчки в енергетиката”, каза Казанджиев.

Към сегашния момент никой не задава въпроса къде са парите, инвестирани в компанията изпълнител на „Южен поток“ у нас. Сега се готви същото безконтролно източване на 2 млн. около прокарването на тръба от Турски поток през наша територия, каза експертът.