Имаме бланкетно прието решение за извънредно положение, т.е. тепърва с отделни закони ще се види кои права ще се ограничат, но не се ограничават всички права. Това коментира докторът по конституционно право доц. Атанас Славов в „Лице в лице“.

Той бе категоричен, че правителството не може да ограничава всички права с цел предпазване на здравето на населението заради короновируса.

„Още повече, че в Конституцията има записани няколко права, които при никакви условия, включително при извънредно положение, не могат да бъдат ограничени - правото на живот, забраната за мъчения, презумпцията за невинновност, справедливия наказателен процес, права, свързани с личната сигурност на гражданите“, добави експертът.

Според него на конституционен език извънредното положение е конституционна диктатура.

„Това означава концентриране на власт в ръцете на изпълнителната власт, на правителството на министър-председателя с оглед на това да се извършва необходимите действия за опазване на общественото здраве и защита на населението. Това е концентрирана власт и тук идват някои рискове с правата на хората“, смята Славов.

Правата, които могат да бъдат ограничени, при определени условия и в определен обем, са свободата на придвижване, свободата на събранията, и очевидно точно тези две права ще бъдат ограничени,  обясни експертът.

Той поясни, че ако сме санкционирани при нарушение на карантината си, би трябвало да имаме право на адвокат.

Още не е ясно обаче кои права ще бъдат ограничени. Славов обясни, че извънредно положение може да се предложи както от МС, така и от президента и в случая е било, по думите му, неправилно, че Министерски съвет не е поканил президентската институция да присъства на консултациите преди обявяването на извънредно положение.

Вижте целия разговор във видеото.