Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е добър дипломат. Това каза в предаването „Лице в лице” досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Той беше 3 години почти директор на държавния протокол, когато аз бях министър, след което аз го номинирах за посланик в Дания, добър дипломат, дипломат от кариерата, надявам се системата да е спокойна. Много тежка работа ги чака, с изключително неясния… тепърва ще се чакат решения на новия ЦИК, който трябва да дава указания. Искрено им съчувствам на колегите от Министерството на външните работи", заяви Екатерина Захариева.

"Геополитическата ориентация на ГЕРБ и това, което са направили всички кабинети на ГЕРБ, е ясна.

Какво показваме в момента с този служебен кабинет – от ляво, отдясно, от всякъде. Това, което президентът показа – в чужбина говори едно, което стана на Срещата на върха на Б9, която е изключително ключова и важна среща. Дори медиите не знаеха. В прессъобщението няма нито дума за най-големия проблем, който ще се обсъжда и на срещата месец и нещо на върха на НАТО. Това е подготвителна среща. Там четем едно нещо различно. И аз чета като външен министър, занимавали сме се, МВнР се занимава с подготовката на декларацията, знам какво пише в тази декларация, чета в прессъобщението, защото аз бях в Брюксел, чак като кацнах видях – и казвам: Бога ми, не мога да повярвам. Една дума за проблемите.

Това означава безпринципност, според мен. Ако имаш ясна позиция, я казваш и за България, и за чужбина. Не казваш едно там, друго тук. Много се надявам България да има оттук нататък винаги за в бъдеще, независимо коя партия е на власт, ясна геополитическа ориентация.

Това не е само срещу Русия – тази декларация показва ясно, че има сериозен проблем и напрежение и, че това, което се случва в Черно море, и това, което се случваше по границите с Украйна, това, което се случва с Навални, повече от една година ние нямаме дума от българския президент, дума, то не е един месец".

По темата за изборите Захариева, че, че вчера се е върнала от последния си съвет в Брюксел, където й е било много трудно да обясни това, което се случва в България

"Очевидно бяха информирани добре, няколко пъти трябваше да им обяснявам наистина ли ще гласуваме единствено и само с машини, ще се наредим държава-член на ЕС до държави, като Венецуела и т.н. Няма демократична държава в света, която да забранява гласуването с бюлетини. Няколко пъти трябваше да обяснявам, че нямаме възможност да гласуваме и на хартия. Не ме радваше, че това трябваше да обясня, защото мисля, че всеки външен министър трябва да работи за репутацията на България.

Разбира се, че това е проблем за репутацията на България. Няма демократична държава, която да ограничава правото да се гласува с бюлетини. Аз никога не съм била поддръжник на машинното гласуване. То се видя – 24% от българските граждани избраха да гласуват с бюлетина. Нека да има машини, не казвам нищо, приели сме го, гласувахме на предишните избори, но оставете възможност за гласуване и с хартия, за тези, които не вярват в остарялата технология, която не се развива, в софтуер, който е произведен във Венецуела. Аз не вярвам на софтуер, който е произведен във Венецуела”.

Нямаме намерение да оспорваме изборния резултат, категорична беше Захариева.

"Има много професионалисти в МВнР и искрено им желая успех да се справят с нелеката задача, която им постави Изборният кодекс. (…)

Надявам се, като се изгласува този кодекс, да се организират добре изборите и в България, и в чужбина, така че да не се стигне до съмнение в честността на изборите. Ние за тези избори получихме изключително висока оценка от всички наблюдатели.

С машина се гласува по-бавно, казват специалистите. За бюлетина ми отнема 30 секунди. Дали това ще улесни българските граждани, не съм убедена, по-скоро може да ги затрудни.

В Турция може и 120 секции да отворят, не знам, сега ще видим. Във Великобритания, със сигурност ще се чака по-малко, това е факт, много чакаха, но и в България имаше случаи – заради дистанция, COVID и т.н. чакахме не малко. Ще дам едни числа – на предишните избори, когато Великобритания беше държава-член на ЕС и нямаше това ограничение, имаше 59 секции и гласуваха 18 000 човека. Сега имаше 39 секции и гласуваха 33 500 човека. Да, чакали са повече, но сега, дълбоко се съмнявам, че ще се увеличи страшно много броят на гласувалите".

Надявам се да имаме стабилна държава и този служебен кабинет оценките ще се случат след това да могат да организират нормални, честни, демократични избори, допълни Захариева.

Целия разговор гледайте във видеото.