Денят, в който България получи ново правителство, а ГЕРБ ново ръководство, беше белязан и от скандал между президентството и ГЕРБ. Причината стана участието на президента на форум на НАТО. Според бившите управляващи той не е показал в достатъчна степен, че подкрепя евроатлантическата ориентация на страната ни. Държавният глава на свой ред определи тези коментари като манипулация.

Първи темата повдигна Даниел Митов, като атакува президента Румен Радев заради официалното съобщение от прессекретариата на държавния глава след срещата на източния фланг на НАТО във формат Б9, на която бяха осъдени опитите за намеса на Русия в региона:

„На тази среща беше приета декларация (…) ние видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация. Българския президент не само е скрил декларацията, опитва се да играе някаква мошеническа игра на „Тука има – тука няма“ с геополитическите интереси на България“.

„Ще направя превод на български – нищо странно, двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат – едновременно флирт с Русия, същевременно, когато президентът Байдън говори на тази среща на Б9, нямаш мъжеството да вдигнеш юмрука и да кажеш „Аз не съм съгласен с тази декларация“, заяви и Борисов.

По-късно в предаването „Лице в лице“ външният министър в оставка Екатерина Захариева обвини президента в безпринципност:

„Това означава – безпринципност според мен. Ако имаш ясна позиция, я казваш и за България, и за чужбина. Не казваш едно там, друго тук. Много се надявам България да има оттук нататък винаги за в бъдеще, независимо коя партия е на власт, ясна геополитическа ориентация.

Това не е само срещу Русия – тази декларация показва ясно, че има сериозен проблем и напрежение и, че това, което се случва в Черно море, и това, което се случваше по границите с Украйна, това, което се случва с Навални, повече от една година ние нямаме дума от българския президент, дума, то не е един месец“.

В отговор от президентството заявиха, че държавният глава Румен Радев отдавна е изразил позицията, съдържаща се и в декларацията на страните от формата Б9:

„Че националната сигурност е абсолютен приоритет и намеса във вътрешните работи на страната е недопустима. Президентът вече призова българските служби за сигурност и доскоро ръководилото ги правителство за конкретни отговори по поредицата шпионски скандали. Информация от службите за сигурност все още не е постъпила в президентската институция“.