„Съдържанието на внесените текстове от Конституцията е откровено противоконституционно. Една голяма част от тях са от компетентност на Великото Народно събрание“, каза пред bTV лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Промените в Конституцията влязоха за първо четене в Народното събрание. Депутатите от ресорната комисия започнаха обсъждането на предложените текстове. Проектът за шестата поправка в основния закон беше внесен през юли.

Според Дончева изкуственото разделяне на съда само ражда дисбаланс на системата.

Тя каза, че няма кой да напише текстовете в тази концепция и това е истинската драма.

„Има ангажирани експерти, които да могат да изчистят онези текстове, които откровено са от компетентност на Великото народно събрание - да ги махнат от текста. Само че няма с какво да ги заменят, защото не можеш просто да извадиш текста. То има някаква логическа връзка с други текстове и това прави конструкцията цялостна. А в тази концепция няма кой да напише текстовете. Няма кой да ги напише, както от състава на парламента, така и от състава на експертите, които получават заплати в парламента. Това е истинската драма“, смята Дончева.  

Според нея каквото и да се гласува, има повече пропагадно отношение.

„За сглобката и частта на ГЕРБ е важно ДБ да бъде лишено от кауза, а то има една - конституционната реформа и закриването на прокуратурата“, казва Дончева.

„Сега вместо да създават институция за гонене на бандитите, те решават да наврат прокуратурата в ъгъла", допълни още тя. 

Вижте още във видеото.