Предлаганите промени в Конституцията влязоха в пленарна зала. Петата поправка на основния закон съдържа основно някои текстове, свързани с реформи на Висшия съдебен съвет, работата на главния прокурор и избора на върховни съдии.

Съдържа и текстове, свързани с това как например ще се организира политическия процес, когато имаме ситуация на правителство в оставка.

Вносителите на текстовете бяха категорични, че целта им е да изчистим критичния поглед от Брюксел към България и да стабилизираме политическата система по отношение на корупцията.

Дебатът започна обаче с тежки критики от страна на опозицията. Според БСП и ИТН текстовете ще бъдат оспорени в Конституционния съд, а някои от тях противоречат на националния ни интерес.

„Докато ние не завършим правосъдието като рамка с високо доверие, ние не можем да завършим политическия процес. Ние днес правим стъпка да стабилизираме българската система дали е способна да бъде добра, а не отвлечена от корупционни интереси“, каза Христо Иванов - ПП-ДБ.

„Взривявате суверенитета, никога няма да подкрепим за двойното гражданство“, каза председател БСП Корнелия Нинова.

„Поправка на поправката ще се прави, няма да има бързо правораздаване, ще има дела на трупчета и изпрани за гражданство политици“, каза Гроздан Караджов от ИТН.

„Ясно е, че винаги има недоволни, когато се правят реформи в полза на хората. Ние смятаме, че сме направили най-добрите промени в Конституцията, които и ще гласуваме. На 6 декември ще направим реалното първо четене, 14 - второ четене и на 15 - трето четене“, каза Делян Пеевски от ДПС.