Предизборен дебат за начина, по който се управляват пандемията и здравеопазването като цяло в България, се проведе между д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ и проф. Георги Михайлов от БСП в предаването „Лице в лице“.

Публикуваният днес доклад на Центъра по обществено здраве и анализи, търсещ причината за високата смъртност в България, предизвика спор между двамата.

Според проф. Михайлов смъртността у нас е свързана с това, че българската нация буквално е била изоставена от правителството през последните 12 години, а здравната ни система е в тежко състояние.

Д-р Дариткова заяви, че докладът има за цел да отклони вниманието от това, че обещаните средства за медиците на първа линия все още не са изплатени. Тя определи трудния според нея достъп до доклада като „информационно затъмнение“ от страна на служебното правителство.

Дариткова отчете управлението на ГЕРБ по време на пандемията като успешно, изтъквайки настоящата ситуация с по-малко от 100 заразени на ден, както и достатъчният брой налични ваксини, което не бива да бъде приписвано като успех на управляващите в момента.

Проф. Михайлов обаче открива редица проблеми в следвания ваксинационен план през последните няколко месеца у нас, тъй като според него през първите няколко месеца не е било обърнато достатъчно внимание на възрастните хора.

И двамата се съгласиха, че здравеопазването има нужда от реформа, но според д-р Дариткова такава се прави само с дългосрочна визия.

Вижте повече във видеото!