До края на седмицата ГЕРБ ще внесе сигнала си до ДАНС и МВР заради меморандума с „Джемкорп“. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ депутатът от партията Десислава Трифонова.

"Още в петък внесохме предложение за временна комисия, която да разследва както подписването, така и действията по прекратяване на меморандума. Доколкото имаме информация министърът на енергетиката е възложил допълнителна проверка, която ще установи всички нарушения, които са извършени, и искаме да знаем кой доведе компанията, по какъв начин се подписва меморандумът, какви дейности са извършвани по него, има ли плащания", каза депутатът.

По думите й темата с „Джемкорп“ тепърва започва.

"Смятаме, че в тази държава е крайно време да се върнем към документите, като доказателства, а не всички да се опитват да спасяват галеника Кирил Петков и неговата свита", заяви Десислава Трифонова.

Тя цитира енергийния министър, който казва, че в момента този меморандум е все още в сила. Трифонова показа допълнително споразумение между "Джемкорп", "IP3 Corporation" и Министерство на енергетиката.

По думите й с него се предлага прекратяване на меморандума:

"В което изрично пише, че меморандумът ще бъде прекратен от датата на подписването от отсрещната страна, тоест от „Джемкорп, на което стои само един единствен подпис. Тоест, едностранно прекратяване с един подпис. Ние нямаме такова нещо“, допълни Десислава Трифонова.

Според нея по силата на международното право такова нещо няма.

„Вътре в меморандума е уредено, че само в писмена форма по взаимно съгласие или с едностранно, изрично е написано - когато прекратяваме по взаимно съгласие двата подписа задължително трябва да са вътре – на министъра на енергетиката. Тоест, едностранно с един подпис на министъра на енергетиката и двустранно – с подписа включително на „Джемкорп“.

 В петък сегашният министър на енергетиката вече беше принуден, предвид всички обстоятелства да изпрати едностранно предизвестие, отбеляза Десислава Трифонова.

Предишният е изпратил двустранно споразумение между него и „Джемкорп“, което трябва да съдържа два подписа, за да бъде валидно, не един подпис, каза още тя.

„Вчера господин Бостанджиев в своето участие при вас си призна, че той не е подписал този документи и не е уведомил българската страна“, допълни Трифонова.

По думите й Александър Николов никога не е изпращал писмо, с което да иска едностранно прекратяване.

"Напротив – той е създал възможност този меморандум да продължи да действа до ден днешен. Това, че той смята, че сега с едно писмо, което тепърва ще входира в Министерството на енергетиката и със задна дата ще каже, че го смята за невалиден, това няма никаква правна стойност“, каза Десислава Трифонова.

Тя подчерта, че той не може да го прекрати със задна дата.

„За Топлофикация-София става въпрос само в една точка и тя е незаконно вътре, защото принципалът на Топлофикация не е министърът на енергетиката и той в качеството си на какъв е подписал меморандум за нещо, за което не отговаря. Вътре пише за планиране на проекти за внедряване на зелената сделка по плана за възстановяване и устойчивост“, обясни Десислава Трифонова.

Гледайте целия разговор във видеото.