ГЕРБ с критика към правителството, че в меморандума за намерения с „Джемкорп“ има офшорни фирми, които позволяват „чудовищни кражби“.

„Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании“, каза лидерът на опозицията Бойко Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ поиска национално съгласие, за да излезе страната от кризата.

Според Борисов правителството трябва спешно да изпрати писмо, за да прекрати меморандума, който е сключен с офшорка, а не с официално оповестената компания.

ГЕРБ разполагат с документа, който им е предоставен от енергийния министър Александър Николов.

Борисов коментира, че действията на правителството на Кирил Петков представляват висша степен на корупция и заробва България докато я има. „Два пъти инфлацията у нас е по-голяма, отколкото в еврозоната“, отбеляза бившият премиер.

„Това правителство са царе да разточителстват пари на фона на инфлация и ръст на цените. Нямаме аналог в историята“, коментира още Борисов.

„Вие разбирате ли каква чудовищна далавера, да продадат, да откраднат, висша степен на корупция за милиарди, заробване на България, докато я има в сферата на енергетиката, ядрено гориво, всичко да минава през тези офшорки и там да се отчете комисионната. Те сега говорят, ама как, някой искал предсрочни избори. Радев има водеща роля, национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме, ако ме разбирате. Ники Василев им казва за 9 дена 9 милиарда, накъде отивате“, допълни Бойко Борисов.

„Във всички случаи ние следваме принципа на пълна прозрачност, както премиерът каза - ще има проверки от ДАНС“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на “Продължаваме промяната“.

Борисов призова правителството спешно да изпрати писмо, за да прекрати меморандума, който според него е сключен с офшорка, а не с официално оповестената компания. Но отклони въпроса за предсрочни избори и евентуален вот на недоверие срещу кабинета.

От финансовото министерство и от Министерския съвет отказаха коментар за енергийния меморандум.