„Около 60 000 души са дошли от Турция у нас да гласуват, а после са се върнали. Те са осигурили тези допълнителни 14 мандата за ДПС. Тези гласове обаче създадоха напрежение и не помогнаха на това турците, които живеят в България, да участват във властта.“

Това каза Мехмед Дикме от ДПС по повод увеличената подкрепа от Турция и обвиненията в намеса във вътрешните работи на българската държава по време на изборите за президент и парламент миналата неделя.

„Когато министърът на вътрешните работи излиза с подобни констатации, ние нямаме основание да се съмняваме в неговите думи, добави той и каза, че трябва да се направи анализ и от страна на службите в Турция, и у нас.

Според него не е имало и благодарност от страна на ДПС към изселниците:

"Не прави чест на партията, че не благодари на изселниците. Безспорно е, че ДПС тотално губи влияние вътре в страната – има 34 депутати, като 14 са благодарение на гласовете от Турция.“

Според него емоциите трябва да се оставят на страна и да не се губят добрите и дипломатически отношения между България и Турция.

„Всеки има право да гласува, но ако със сила се кара някой да гласува, това вече е намеса. Това е повод за сериозен анализ от турската администрация и българската, дипломацията трябва да влезе в ход“, каза още Дикме.

По думите му гласовете от Турция са създали напрежение:

„Допълнителните мандати не правят ДПС желан партньор, никой дори не е заявил, че ще води преговори с нея. Имам и такава информация, че от другата страна на Босфора са убедили да се гласува с мотивацията, че с тяхната подкрепа ГЕРБ и ДПС ще спечелят мнозинството и ще направят правителство“, каза Дикме.

Според него до две седмици ще се състави стабилно правителство, но коалиционното споразумение ще се подпише трудно, защото на едно място ще са БСП и ДБ.  

За балотажа той изрази мнение, че отново ще видим в ролята на президент Румен Радев.

„Герджиков е прекрасен човек, но има един проблем. Обществото вижда сянката на Доган и Бойко Борисов зад Герджиков и това ще му отнеме президентския мандат“, коментира Мехмед Дикме.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!