„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг за работата на МВР в противодействието на изборни престъпления.

По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „тези избори са изключително важни и за Турция и има турчин кандидат за президент на България“.

Разпространявани са слухове в Кърджалийско, че се готви нов Възродителен процес и ако местните турци не гласуват за ДПС, имената им ще бъдат сменени, каза Рашков.

"Знакът на равенство между битката с престъпността и репресията, както правят някои политически партии, означава, че някой желае да отстрани МВР от разследването на престъпленията у нас. Би ли могъл някой политик да се изправи и да каже какво точно искат от МВР - да разследва ли престъпленията включително против политическите права на гражданите или да пасува както някои министри в предишните кабинети, когато делата за престъпления против изборните права на гражданите се брояха на пръстите на двете ръце, да угаждат на една или друга партия, включително да угаждат на партии, които си партнират под повърхността", каза вътрешният министър.

"Отново ГЕРБ и ДПС са рекордьори в купуването на гласове"

Според изнесената от Бойко Рашков информация има скок при изборните престъпления между вота през юли и този на 14 ноември.

„За голямо съжаление, трябва да кажем гласно, че сме изправени пред множество престъпления срещу политическите права на гражданите. Установихме 91 случая, в които образувахме досъдебни производства за деяния, свързани с изборните права. Без да твърдим, че сме успели да противодействаме на всички престъпления от този вид, сега за първия тур на изборите се оказа че постигнахме „рекорд“, защото установените случаи, по които сме приели, че са налице данни за досъдебно производство, делата са вече 122 като брой. От 91 станаха 122. Това е сериозен ръст. От тези факти ние нямаме право да бъдем оптимисти, че сме ликвидирали това уродливо явление у нас – политиците да си купуват с пари места в българския парламент. Този въпрос остава и в бъдещето", заяви вътрешният министър.

Отново рекордьорите в купуването на гласове са ГЕРБ и ДПС. Случаят от миналата седмица в Русе е за купуване на гласове в полза на ДПС, а в Плевен е установен търговия на вот за ГЕРБ, съобщи Рашков.

При една от проверките в частен дом снощи са намерени редица доказателства, в това число и финален протокол от машина, за да се докаже гласуване за ДПС. Това показва, че пари се дават след изборите. Става дума за човек, който е в листите за депутати от региона на Елин Пелин. Там са намерени и пари, каза Бойко Рашков.

Вече са разпитани пред съдия няколко човека, които са потвърдили, че са взели пари от него. Става дума за лице с инициали С.С.З., допълни вътрешния министър.