Утре в 13 ч. сме поканени от президента Румен Радев, за да ни връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това заяви в „Лице в лице“ председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По-късно новината беше потвърдена и от прессекретариата на държавния глава.

Атанасова потвърди, че вече имат готов кабинет, като Даниел Митов ще бъде номиниран за министър-председател.  

Тя уточни, че в състава на техния кабинет има както министри в оставка, така и нови лица. Допълни, че преди изтичането на 7-дневния срок ще внесат за гласуване тяхното предложение за правителство. 

По думите ѝ в първите дни на работа на 45-ото Народно събрание нивата на агресия са били същите като по време на протестите през лятото. Според нея целта на решението премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента е да бъде нападнат.  

„Тези, които бяха отвън и инициираха всякакви подривни дейности срещу държавността и сградите на държавността. Част от представителите в сегашното Народно събрание целеха с домати и яйца – това се пренесе вътре в сградата на 45-ото Народно събрание. Пряко агресира и срещу най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ. Не знам кои са мутрите в нашата парламентарна група и как ще се саморазправят с нас, но е факт, че агресията, омразният тон – владеят парламента“, коментира Атанасова.

Атанасова заяви, че ако тяхното предложение за кабинет не бъде подкрепено в пленарната зала, ГЕРБ не трябва да имат „десет дежурни депутати“, които да подкрепят предложение за правителство на „Има такъв народ“, както беше обявено по-рано от лидера на партията Бойко Борисов. 

Като аргумент тя изтъкна мълчанието на втората политическа сила в парламента относно бъдещите им планове. Атанасова потвърди, че днес ГЕРБ са внесли проектозакон за мажоритарния вот и очакват от „Има такъв народ“ да вземат отношение по темата.

„Гласовете на ГЕРБ и „Има такъв народ“ са достатъчни, за да се приеме един такъв законопроект. Значи 2,5 млн. граждани бяха излъгани от г-н Станислав Трифонов преди години. Аз лично съм вносител на въпросите от референдума в Народното събрание, сега го правя отново. Не знам за какъв парламент си мечтаят те, но не знаеха ли, че ще има и други партии в 45-ото Народно събрание“, добави тя.