Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев изнесе в предаването „Лице в лице“ данни за скандални схеми за назначения в горски стопанства у нас. Той заяви, че от "Продължаваме промяната" са задавали 4-5 пъти парламентарни въпроси за имената на новите директори на горски стопанства, но министърът на земеделието отказва да им отговори. По тази причина според Дунчев този министър е част от задкулисието.

Дунчев съобщи още, че вече са махнати са едни от най-добрите горски директори, за да се направи място на партийните функционери.

По думите му, вече дори местни партийни функционери нареждат на директорите на предприятия кой да стане директор на горско стопанство.

Според него зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е образът на задкулисието и той е човекът, който спуска списъците с хора, които трябва да се сменят. По думите на Дунчев, докато този зам.-министър е в министерството, няма никаква надежда за българските гори.

Дунчев каза, че става въпрос за 40- 50 човека - сменени директори на горски стопанства за последните 2 - 3 месеца, както и хора, назначени в управителните съвети, за които министърът на земеделието Иван Иванов отказва да даде информация. 

„Въпреки всичко, оттук оттам наши колеги от цялата система от цяла България подават информацията и аз мога да ви кажа супер скандални неща.

В Североизточното държавно предприятие е назначен бивш общински съветник от БСП, който е бил осъждан.

В Югозападното държавно предприятие е назначен общинският функционер от Разлог на БСП, който няма никакво отношение към горите, назначен е в същото предприятие заместник-директор, който е общински съветник от БСП.

В много от стопанствата се назначават бивши функционери на БСП, които нямат вече никакъв хал хабер какво се случва в горите.

На някои места се назначават бивши служители на ГЕРБ, които даже по времето на Радев и на неговото служебно правителство бяха уволнени в резултат на наши разследвания - такъв пример е Диана Василева, уволнена от Държавно горско стопанство-Горна Оряховица. В момента е директор на едно от най-хубавите ловни стопанства България - Черни лом в Попово, и тази редичка може да продължи“, каза Дунчев.

По думите му най-големият проблем е, че се махат едни от най-ценните кадри.

„Преди 2 седмици горските служители на ДГС-Струмяни излязоха да защитят от уволнение един от най-почтените горски директори Янков Илчев, за да може да бъде сложен на негово място един човек, който беше уволняван два пъти по времето на ГЕРБ - Росен Янев, и в момента мисля, че още не е директор, защото хората го спряха това назначение“, отбеляза Дунчев. 

Той допълни, че по същата линия в момента се уволняват изключително много горски директори, но отказа да ги спомене, защото, според него "няма да намерят никога повече работа в горската система". 

Дунчев коментира, че една от ползите на коалиционните управления и да се контролират взаимно, за да не се самозабрави една партия.

„Затова коалиционните управления на Запад са много популярни и много полезни, защото те позволяват взаимен контрол и колегите от „Продължаваме промяната“ също започнаха да разбират това и да не се сърдят на колегите си от БСП, а просто да изискваме как този проблем да се реши.

Вече имаме почти готов законопроект, с който да елиминираме политизацията на горската система, така че да не може БСП или някоя друга партия, преди беше ГЕРБ, просто това е начин на функциониране, който се използва от години, да елиминираме това БСП в момента да използва горската система, горските постове, горските заплати, да се изграждат партийни структури, за да се готви за избори. Това няма как да е за сметка на гората и ние от „Продължаваме промяната“ ще го спрем със , ако не законопроект, с непрекъсната прозрачност“, допълни Дунчев. 

Той каза, че ще продължат да изваждат имена всеки ден, както и скандални факти.

„В коалиционното споразумение и в закона даже е залегнало, че повечето от тези кадри трябва да се избират с конкурс и членовете на управителни съвети, и директорите на предприятията, и с някаква прозрачност с оценка кой какви професионални качества има. Нищо от това не се случва, никой не знае даже кои са хората, те ги крият, пък камо ли да се знае какви качества има. Това е пълен абсурд и трябва да се спре. Това е основният проблем на горите в 15-20-годишната ни история назад и сега е нашият шанс да го оправим това и да елиминираме това единственото политическо лице, което има право да е с политическа история. Това може да е министърът, но този министър с това, че крие тези имена за мен е част вече от задкулисието.

Да не говорим за зам.-министър, който вече е зам.-министър 4 правителства - Атанас Добрев, от времето на ГЕРБ и патриотите, от времето на служебните правителства, преди това в назначен във Фонд „Земеделие“ по времето на Орешарски и ДПС, вечният заместник-министър. Какво означава това? Както пише и в медиите – това е образът на задкулисието, докато този човек е в това министерство, няма никаква надежда за българските гори.

Докато бях в Агенцията по горите изпитах на гърба си какво значи това задкулисие, как се упражнява, то как се прави така, че една горска система да е само от послушковци, само от служители, които пазят интересите на фирмите, а не на гората и на гражданите, защото същият този човек и хората около него всеки ден ми спускаха списъци - този смени, този махни.

Той беше човекът, който пуска списъците с хора, които трябва да се сменят по горските стопанства, по регионалните дирекции по горите, които бяха към Агенцията по горите. Човекът, който се обаждаше на разни колеги да споделя – „Този господин Дунчев дали не може да спре с проверките в ловните концесии".

Човекът, който ме ограничаваше да нямам права да ползвам командировка за цяла седмица ме дебнаха ден по ден къде ще ходя, коя схема ще разбия, за да могат предварително да предупредят схемаджиите, ловни концесионери, незаконните фирми, които работят в Ихтиман Копривщица, Своге и Самоков, които разкрихме.

Това задкулисие, този политически натиск върху горската система, върху горските директори, за който разказвам, аз го изпитах на гърба си и затова мога спокойно да го разкажа. Тогава бях директор на Агенцията по горите“, допълни Дунчев.

По думите му този натиск се оказва всеки ден.

„Колегите, за които аз говоря, те са десетки, защото цялата горски система е застанала зад нас и очакват някаква промяна - да се махнат тези политици от горите, да може да работят само професионалисти, да се избират само по техните качества - лесовъдски и професионални, а не кметът, областният управител. Обаждаха ми се кметове, областни управители, депутати - това са хората, които се обаждат и в момента продължават, даже вече нивото е слезнало по-ниско, вече даже не са депутати. Това са местни партийни функционери, които нареждат на директорите на предприятия кой да стане директор на горско стопанство „Смолян“, кой да стане директор на ловно стопанство „Извора“ - там е жената на кмета, кой да стане директор на всичките тези 30, 40, 50 стопанства, които бяха сменени.

Махнати са едни от най-добрите ни експерти, най добрите ни горски директори, с които сме работили години наред, които повишиха качеството на лесовъдството и защитата на гората многократно, в момента са изхвърлени на улицата, за да се направи място на партийните функционери“, каза още Дунчев.