„Ние вече започнахме промяната в Изпълнителната агенция по горите. В рамките на четири месеца с колегите от агенцията доказахме, че това може д се случи – да се управлява по различен начин. Направихме пълна прозрачност в агенцията, показахме как гражданите също могат да участват в контрола над горите, създадохме публични профили на всички колеги, които работят в системата на горите. Създадохме публични карти на всички гори – нещо, което досега го нямаше. Само за четири месеца, а представете си, ако има шанс за повече“.

Така директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев аргументира в „Лице в лице“ решението си да се кандидатира за депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му той е приел номинацията от Кирил Петков и Асен Василев по същата причина, заради която е приел предложението на президента Румен Радев да оглави Агенцията – за да покаже, че държавата може да се управлява по различен начин.

Българското законодателство в областта на опазването на природата и горите е много добро, то е синхронизирано с европейското, но проблемът е, че „може да имаме страхотни закони, страхотни служители, но когато цялото управление е превзето от подставени лица“, всичко пропада, заяви Дунчев.

Според него назначенията в горските и ловните стопанства се държат от феодали, които назначават техните директори и се ползват от държавния ресурс. Като доказателство Дунчев посочи направеното наскоро разследване на ловните стопанства.

Горските служители са обезверени, техните доклади за нарушения потъват в съдебната система без резултат. Затова от 100 проверки се подава само един доклад, каза Дунчев.

„30% от дейностите в горите са незаконни. Има протекция върху нарушителите“, коментира шефът на ИАГ.

Много лесничеи подават анонимно сигнали, надявайки се на реакция. Някои служители са му се оплаквали, че когато засегнат интересите на някои фирми, директорите на стопанствата ги заплашват с освобождаване от работа, каза директорът на Изпълнителната агенция по горите.

С промените в законодателството вече не се изисква служителите на ИАГ да имат пет години образование в областта на лесовъдството и това дава възможност да се назначават „послушни хора“, коментира Дунчев.

С помощта на ЕК са били направени стъпки за спирането на порочната практика на заменки на гори още през 2014 г., но българската държава не е направила нищо по въпроса. Голям проблем е „фиктивните цени“, които се определят на база данъчна оценка, а не според пазарната им стойност, смята Дунчев.

Готвят се нови схеми с горите и пример за това е обявената продажба на 10 000 декара гора от кмета на Своге. Става въпрос за букови масиви, които не са за дърводобив, а да пазят почвата от ерозия и вододайната зона под връх Козница, каза Дунчев.

Трябва да се промени и начина, по който се разпределят дървата за огрев. 1,3 милиона българи разчитат на дървесина, за да се топлят през зимата, а сега, през есента, цените на тази суровина скачат и търсенето е голямо, отбеляза Дунчев.

Вижте целия разговор във видеото.