Един месец вече сме без икономически мерки, не са уточнени всички детайли, така че е много вероятно през следващите 2-3 седмици още да няма мерки, които да действат. Това коментира в предаването „Лице в лице“ Даниела Бобева - преподавател по финанси във висшето училище по застраховане, за мерките, които правителството днес оповести за справяне с кризата, породена от заразата с COVID-19.

Според Даниела Бобева тези мерки трудно ще се прилагат и да се доста ограничени, като се сравнят с размера на българската икономика. „Пакетът е слаб като процедури и ефективност“, заяви тя.

Като пример Бобева посочи безлихвените кредити, които ще дават от банките. „Банките ще преценяват, те много добре знаят на кого да дават, тези които са закъсали и имат голяма степен на задлъжнялост просто няма да могат да получат кредит. Така, че това е една мярка, която много трудно ще сработи“, обясни тя.

Според Даниела Бобева към другата мярка – „60:40“, интересът е много слаб. „От хотелиерския бизнес например твърдят, че работниците искат да бъдат съкратени и да отидат на борсата“, обясни тя.

По думите й икономическата криза засяга бизнеса, домакинствата и държавата едновременно. За този месец българската икономика показа завидна гъвкавост, посочи бившият министър. Тя прогнозира още, че за първото тримесечие ще се измъкнем на ръба.

Домакинствата обаче също ще обеднеят, отбеляза Бобева. „Някои пера се икономисват, но други се натоварват“, обясни тя.

Според прогнозите й 10-15% ще бъде реалното ни обедняване като се вземе предвид и инфлацията. Бобева коментира, че сме намалили харчовете, защото не излизаме от домовете, но се увеличават парите за храна, а останалите сметки също остават. По думите й у нас магазините са сравнително заредени.

„Търговията с храни и напитки е 40% от общата ни търговия. Тя трябва да работи повече, за да компенсира загубите в другите сектори. Разходите за ток и за храните ще са най-сериозни“, според Даниела Бобева.