В днешния ден не трябваше да се гласува само оставката на министър Янев, а трябваше да се гласува оставката на целия кабинет, защото този кабинет се провали в много отношения. Това мнозинство се е разпаднало вече по геополитическа ос. Това каза в предаването „Лице в лице“ Даниел Митов от ГЕРБ.

„Първо – провали се в това да предвиди войната, която избухна до нашите граници. Много хора предвидиха войната. Когато имаш непосилен ултиматум към НАТО, когато имаш струпване на стотици хиляди руски войници на границата с Украйна, когато западните държави си изтеглят дипломатите и гражданите от Киев и когато руската риторика по отношение на Украйна се радикализира – трябва да предвидиш, че нещо ще се случи“.

Тогава на господин Петков не му дрънчеше на война и малко по-късно войната започна, допълни Митов. 

Правителството се провали и да намери национален консенсус по отношение на българската позиция, допълни Митов.

„Когато става въпрос за гласуване на оставка на министър, това е гласуване срещу правителството, ние на практика спасихме правителството в един случай, когато трябваше да се приеме декларация на парламента, с която министър-председателят да отиде в Брюксел. Това имаше предвид според мен г-жа Захариева, когато каза, че сме ги спасили.

Ако нямаше декларация на парламента, господин Петков трябваше да ходи там с някакви собствени разбирания. Ние виждаме, че той има доста повърхностен поглед върху външната политика и едва ли щеше да може със самочувствие да подкрепи и санкциите, и всичко, което се говорило вътре и се обсъждало на съвета на Европейския съюз", отбеляза Даниел Митов. 

По думите му правителството се проваля непрекъснато дори и в обикновените, ежедневни неща.

Гледайте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!