Като министър на отбраната очаквах от Стефан Янев повече - и като инициатива и като ангажимент към българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, коментира президентът Румен Радев по повод смяната в кабинета "Петков". 

Държавният глава беше категоричен, че не прави никакви политически проекти с никого, а изпълнява стриктно задълженията си в обхвата на правомощията си. 

Отговорността за решението за смяната на министъра на отбраната е на управляващата коалиция и българския парламент, посочи още президентът. 

Той отбеляза, че Стефан Янев е бил успешен премиер в трудни за България времена. "Неговото правителство показа, че страната ни може да се управлява по различен начин – върна надеждата на хората. Освен това неговото правителство организира едни честни избори, които докараха именно това ново правителство на власт", каза още Румен Радев. 

За новия министър на отбраната президентът заяви, че познава Драгомир Заков и работата му като представител на България в НАТО. "Моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен", каза още Радев. 

Президентът посочи, че очаква от министъра на отбраната, без значение на името му, да отстоява българския национален интерес.

Държавният глава нарече войната в Украйна братоубийствена и срамна агресия, която заслужава санкции.

На въпрос дали България трябва да изпраща военна помощ на Киев, Радев подчерта, че това е решение, което може да вземе единствено правителството, а парламентът да го утвърди.