"Управляващото мнозинство започна с нарушаване на Конституцията. Свидетели сме на политическо шоу."

Това каза депутатът от ГЕРБ в „Лице в лице“, след като 45-ото НС гласува оставката на кабинета, комисия за проверка на управлението на Борисов и задължи премиера да се яви в сряда на изслушване.

„В чл. 11 има разпасано, че правителството подава оставка, тя не подлежи на гласуване, може да се приеме за сведение, но не и да се гласува, защото духът на конституцията е непрекъсваемост, да имаме МС и да не оставаме без такъв до избора на нов. Колегите се позоваха, че Станишев му е гласувана оставката, но това се е случило след указа на президента за първия кабинет на Борисов. Има нарушение категорично и патова ситуация, защото рискува актовете на МС до избора или назначаването евентуално на служебен кабинет. Те ще може да се атакуват и обжалват“, каза тя.

Каназирева обясни и че има второ нарушение:

„Има депозиран докладван законопроект за промяна на Конституцията, внесен от една от политическите групи на ДБ с 27 гласа. А по Конституция следва да са 60 подписа или 1/4 , за да бъде внесен. Първо да си го съберат и после да го внасят. Нарушаване два пъти на Конституцията имаме и то при претенции, че ще има някаква промяна“, коментира още тя.

Според нея в парламента се показват предизборни кампании, защото проверка 10 години назад на управлението не може да се направи с 15 депутати, а трябва огромна администрация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!