Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните 10 години. Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

За председател на комисията бе избрана Мая Манолова. Тя се състои от 18 членове – по трима от парламентарна група:

  • От ГЕРБ: Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев;
  • От „Има такъв народ“: Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски;
  • От „БСП за България“: Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев;
  • От ДПС: Йордан Цонев, Сергей Кючуков и Адлен Шефкед;
  • От „Демократична България“: Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков;
  • От "Изправи се! Мутри вън!": Мая Манолова, Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев.

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50% държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС.

„Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта“, заяви Манолова.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия.

Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ на "ГЕРБ/СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните 10 години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова до избирането на нов Министерски съвет, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!