Ако искаме да имаме здравна система, трябва да гледаме на здравеопазването като на икономика на бъдещето. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в студиото на „Лице в лице”.

По думите му проблемите в здравната ни система са се задълбочили след 2010 г. във връзка с непрекъснато нарастващата държавна намеса в този сектор, а намесата е основно свързана с все по-голямо лимитиране, смята още той.

Забранихме да се разкриват нови дейности, забранихме да се разкриват нови лечебни заведения и много друго и берем плодовете сега и казваме: Айде намесете се пак, това е бизнес и икономиката на бъдещето, така трябва да гледаме на здравеопазването”, коментира Кацаров.

След разговор с премиера в началото на седмицата медицинските сестри се разбраха да се видят отново през следващата, когато ще се подпише и Националният рамков договор. През 2020 г. заплатите ще се увеличат, стана ясно от срещата. Тогава те прекараха 24 часа пред МС в палатков лагер, за да влязат при перемиера. 

Кацаров засегна и темата за доплащането:

„Над  2 млдр. лева доплащаме за лекарства, около 800 млн. лева доплащаме за  рехабилитация, около 500 млн. лева се изчисляват доплащанията в извънболничната помощ и около 300-400 млн в болниците”, поясни той.

Говорим за доплащането в болниците, защото за отделния човек, може би вече става дума за няколко хиляди лева при постъпването в болница, като разпространяваме фалшивата представа, че се доплаща в частните болници, пък не се доплаща в държавните, коментира още Кацаров.

Специалистът обясни, че разделението на доплащането преди всичко върви за диагнози:

„Има диагнози, за чието лечение се доплаща много и такива, за които почти нищо не се доплаща”, каза той.

Другата линия на разделение е малък-голям град, колкото е по-малък града толкова по-малко доплащат, може би защото нямат и пари, добави д-р Кацаров.

Вижте още във видеото.