Тази вечер премиерът Бойко Борисов се срещна с медицинските сестри, които протестират вече повече от денонощие пред Министерски съвет.

В знак на недоволството си вчера медиците опънаха палатков лагер в Триъгълника на властта и заявиха, че няма да си тръгнат преди да се срещнат с министър-председателя.

След повече от 24 часа под прозореца на властта - дойде обещание за среща, но утре. Въпреки това медиците бяха готови да останат на открито втора нощ. Малко след 17 ч. стана ясно, че министър-председателят ще приеме сестрите още днес заради недоверието им.

Те протестират за по-достойни условия на труд, реформа в системата и нов модел на финансиране на болниците.

Те настояват още да се изпълни заложеното заплащане в Колективните трудови договори в отрасъл здравеопазване – 950 лв.

След колебания дали да приемат и след публикация, на която се вижда, че премиерът очаква сестрите, те все пак се срещнаха.

След продължилия близо 2 часа разговор, те са се разбрали да се видят отново през следващата седмица, когато ще се подпише и Националният рамков договор. През 2020 г. заплатите ще се увеличат, стана ясно от срещата. 

Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри споделиха, че срещата е първа крачка и имат обещание, че специалистите ще работят заедно с институциите. Палатковият лагер беше вдигнат минути след разговора.

Премиерът Борисов е обещал да се засили контролът в сектора, след като медицинските служители са заявили пред него, че са принудени да пишат фалшиви пътеки и да дават фалшиви болнични.

Снимка: БГНЕС

На срещата освен премиера, присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев.