„Това, което се разигра от прокуратурата, доказва по блестящ начин смисъла на искането на президента за промени в конституцията, що се отнася до съдебната власт. Това не може да се търпи повече. Това не е публичен демократичен процес, това не е власт, която се упражнява според върховенството на закона. Това при едно здраво неапатично общество би трябвало да мобилизира енергия на много остро отрицание и на голяма съпротива“.

Така коментира в „Лице в лице“ разпространените от прокуратурата записи с предполагаемото участие на президента Румен Радев психиатърът Николай Михайлов.

Той определи ситуацията с думите „театър“ и „пошлост“.

„Някакъв разгул на антиконституционни и противоправни действия от най-високо място. Подслушват президента на републиката, който е избран с пряк народен вот, олицетворява нацията, има силует на човек, който се грижи да изразява собствените си словесни прояви. Посрещнат е от тези, които се чувстват уязвени, с една така откровена бухалка, че става съвършено ясно: всеки без изключение може да бъде издърпан с тази кука на официализираното беззаконие, което нарича себе си правосъдието, защото главният прокурор е изведен като някакъв своебразен арбтраж на българския политически процес. Той цензурира и разпределя ролите, за да накаже тези, не които са провиняват от гледна точка на закона, а които в конюктурната ситуация нараняват нечий интерес“, посочи д-р Михайлов.

„Държавният глава е подслушван – това представлява престъпление. Започна се с един особен съспенс – на държавната измяна, за да притихнем и да чакаме как ще се разгърне представлението нататък. Пошлост – някакъв генерал съобщава някакви неща, които президентът изслушва. От това се вади заключение, че президентът крие документи, крие истина, пречи на правосъдието, следователно е виновен в държавна измяна и в нарушение на конституцията“, коментира още той.

Чуйте целия разговор във видеото.