Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Това заявява главният прокурор на Република България Иван Гешев в съобщение, изпратено от пресцентъра на обвинението.

Това решение е взето „с оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите“. Мотив за това решение е необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията, уточняват от държавното обвинение.

Съобщението на прокуратурата идва на фона на нарастващо напрежение между държавния глава и обвинител №1. В понеделник Иван Гешев попита Конституционния съд кога може да разследва президента и какво значи „държавна измяна“. Във вторник Румен Радев призова Гешев да обоснове питането си до Конституционния съд. Няколко часа след призива на президента, обвинението пусна до медиите записи по разследване, спряно миналата седмица заради имунитета на държавния глава.

От разпространените записи става ясно, че прокуратурата разследва обстоятелствата около проверка на КПКОНПИ срещу Десислава Радева.