Главният прокурор Иван Гешев пита Конституционния съд кога може да разследва президента и какво значи „държавна измяна“. Обвинител номер 1 задава 6 въпроса, за да се уточни как и кога държавният глава може да бъде освободен предсрочно.

Искането е изпратено в конституционния съд в петък, 24 януари, в 16:40 ч. Делото е образувано днес с докладчик съдия Марияна Карагьозова. Входящият номер на питането е заличен за медиите и обществото.

Иван Гешев пита какво точно могат да правят от прокуратурата, ако имат съмнения за престъпление на държавния глава или за съучастие. Какво е нарушение на конституцията и държавна измяна.

Според Гешев не е ясно и дали „държавна измяна“ в основния закон и „измяна“ в Наказателното право са едно и също нещо.

В момента според  Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията си, с изключение на държавна измяна.

Такова искане досега не е имало от 1991 г. насам.

Дело номер 1 за 2020 г. в Конституционния съд е политическо, твърдят специалисти по конституционно право.

Целта е политическа и пряко свързана със заявената готовностна президентът да внесе през тази година конституционна инициатива за промени в Конституцията, касаещи статута и функциите на главния прокурор, коментира доц. Атанас Славов.

Втората версия е размахване на пръст към държавния глава, допълват юристи.

Очевидна е целта на господин Гешев – тя  е да бъде профилактиран президента Радев, както се казва в поли ейските среди, от които произхжда господин Гешев, смята Миахил Екимджиев.

Като цяло делото е безпредметно, допълват юристите
От президетството казаха, че ще изчакат решението на конституционалистие: „След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“.

Магистратите нямат срок за произнасяне по казуса.