Затягането на извънредните мерки ще спести няколко хиляди живота. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той заяви, че разписаните в извънредния закон мерки, включващи проследяването чрез мобилен телефон на карантинираните лица, се прилага и в други държави.

„Става въпрос за изискване на трафични данни, които нямат нищо общо с подслушването. Не може никой от нас да бъде подслушван на основата на Закона за извънредното положение. Такива възможности службите и МВР са имали и до момента“, поясни Йовчев.

По думите му разликата е, че досега трафичните данни са изисквани по закона за СРС-тата, което предполага тежка и тромава процедура. Съответно, ако става въпрос за 5 или 6 души, които са под карантина, получаването на достъп до техните данни може да отнеме много време.

„Всички тези искания подлежат след това на контрол“, добави той.

Затварянето на гетата

Незатварянето на гетата може да доведе до проблем, категоричен е Йовчев: „Аз лично имам големи опасения, че в момента, в който си мислим, че сме овладяли кризата, тя ще избухне именно оттам. Имаме хиляди хора, които се връщат от чужбина. Има културни и битови особености, че тези хора не поддържат социална дистанция. Нивото на хигиена не е особено високо. Има висок процент на хора, които са слабо грамотни, не могат да осъзнаят отговорността си към другите и опасността към това нещо. Събрани, тези фактори крият огромен риск“.

И още бившият вътрешен министър коментира, че одобрява мярката за поставянето на КПП-тата на областните градове, като положителното, според него е, че хората се замислят дали да пътуват.

Йовчев подчерта, че в случай на криза, ще са необходими доброволци, тъй като ресурсите на армията и полицията не са достатъчни.