Ако Джо Байдън бъде избран за президент на САЩ, трябва да очакваме промени във външната политика на САЩ, заяви президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев в „Лице в лице“.

По неговите думи е било „ясно заявено, че най-големият сподвижник и инициатор на присъединяването на Северна Македония към ЕС ще е Джо Байдън“.

„Република Северна Македония е резервното трасе за продължаването на ”Турски поток”, нека не се залъгваме. В момента доминират икономически и глобални интереси, които налагат ролята на Северна Македония в определен пъзел, който да гарантира сигурността в региона“, каза Ботев.

Снимка: btvnovinite.bg

„България продължава често да отстоява позиции, които са правилни от гледна точка на нашата история, но сякаш за вътрешна консумация. Никой не може да разбере проблемите ни в Брюксел, повярвайте ми“, допълни президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество, според когото основната разлика между нас и Гърция е, че Атина  десетилетия наред е водила политика, която Европа и САЩ припознаваха, защото са разяснявали ясно своите позиции пред международната общност.

Байдън ще върне САЩ в Парижкото споразумение за климата. „Това значи и ясно подаване на ръка към ЕС и ЕК. Това е директно подаване на ръка и към Зелената сделка. Това означава и ново поле за преговори с Европа и големите индустриални корпорации“, заяви Ботев.

До 2024 г. има мрачни прогнози за българския туризъм. Проблемът е, че няма диверсификация в сектора и се залага основно на сезонните ваканции и то най-вече през лятото, макар че има стратегия за развитие до 2030 г., но тя не се изпълнява. Така не се използват ресурси като минералните ни води за балнеоложки почивки, зяви експертът, който е бивш министър на туризма.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него идеята за използването на хотелите за карантиниране на контактни и болни с коронавирус е добра, защото тези сгради са на по-добро ниво от болниците, но въпросът е с обезпечаването на медицински персонал, който да се грижи за изолираните.

Вижте повече във видеото!