България отново върви след събитията в случая с фалита на британския туроператор „Томас Кук”, заяви бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев в студиото на „Лице в лице”.

Снимка: btvnovinite.bg

При такива стратегически проблеми, пред които се изправя българската икономика, предвид че туризмът дава около 13% от брутния ни вътрешен продукт, трябва да има държавническа позиция, смята Ботев.

От три години се говори, че „Томас Кук” е на ръба на фалита и има финансови проблеми, като последният анализ, разкриващ проблемите пред британския туроператор, е от 17 май тази година, отбеляза Бранимир Ботев, който в момента е ръководител на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Според експерта и бивш заместник-министър на туризма хотелиерите е трябвало да бъдат предупредени от министерството в началото на сезона, когато са сключвали договори, за да не приемат клауза за отложено плащане от „Томас Кук”.

Министерството на туризма заема двойнствена позиция, тъй като е регулатор и упражнява контрол, но има и задължения, смята Ботев, според когото ведомството е трябвало да предупреди хотелиерите ни.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 50 български хотела са пряко засегнати от кризата с фалита на „Томас Кук” и накрая може да се окаже, че „най-големите хотелиери са банките”, които ще ги вземат, а това ще отрази на тяхната ликвидност и останалите кредити, което е много лошо, заяви Бранимир Ботев.

Следващите най-големи потърпевши от кризата с фалита на „Томас Кук” ще са летищата на Варна и Бургас, затова  държавата трябва да направи кризисен план за аерогарите.

Според експерта всичко това може да доведе до „още по-умопомрачителен спад в нашия туризъм”.

„Видяхме, че институциите могат да работят заедно, за което трябва да бъдат поздравени. Нагледали сме се на случаи, при които те са в противоречие. Когато става въпрос за българската история и идентичност, компромиси не трябва да се допускат. Нашите политици трябва да поставят този въпрос много рязко”, заяви Ботев по повод проведения Консултативен съвет за национална сигурност за отношенията между България и Северна Македония.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!