„Това е решение на г-н Атанасов и е свързано с реформата на службите, която той отдавна е поставил на масата. Когато имаме съгласие каква трябва да е реформата на службите, тогава ген. Атанасов би преосмислил решението си“, каза депутатът Божидар Божанов от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление.

„Реформата не е само сливането на ДАНС и ДАР. Механичното сливане на две структури не е реформа, знаем го от много други примери. Дори на този етап да се каже, че двете структури няма да се сливат, това не значи, че не може да има реформа“, допълни той. 

Той коментира темата за машинното гласуване и създаването на комисията, която да изследва тяхната сигурност. 

„БСП внесоха проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва сигурността на машините, честността на вота и т.н. Ние я подкрепихме, тъй като смятаме, че на обществото не трябва да се хвърлят само съмнения и спекулации, а да има един експертен и професионален отговор“, каза Божидар Божанов. 

По думите му комисията включва предимно юристи, но и IT специалисти.

„Ще трябва да изслушаме съответните органи – ЦИК, ДАНС, МВР, електронното управление, да видим процесът, който е предвиден по закон за удостоверяване на машините, че всичко е наред с тях, дали е бил спазван, имало ли е пропуски, да отидем да видим как се съхраняват“, допълни той. 

По думите му предстои трудовата книжка да стане електронна, но хората, които имат стаж преди 2000 г., трябва да си запазят хартиената такава. 

Божанов уточни още, че въпреки отпадането на синия талон за шофьорите, златният остава в сила. „Той дава допълнително право за опрощаване на маловажни нарушения, това право не се губи. Може да бъде служебно проверено от КАТ“, каза той.