„Това е една от най-силните мерки срещу злоупотребите в училищата, защото електронната извинителна бележка няма как да бъде подменена по начина, по който е измислена. Ще спрат злоупотребите с фалшиви бележки“, каза министърът на електронното управление Александър Йоловски в студиото на bTV относно промяната извинителната ученическа бележка в електронна.

„Налична е и възможността отсъствията да бъдат извинявани автоматично, без намесата на учител“, допълни министър Йоловски.

По думите му родителите ще бъдат информирани чрез електронния дневник на училището за здравословното състояние на детето им.

„Една от темите, по които работим е т.нар. здравнопрофилактична карта. Там искахме да направим по-сериозна реформа – не просто да електронизираме хартиения документ, а да премахнем голяма част от него, тъй като е анахронизъм от предходното време“, каза още електронният министър.

По думите му няма да се изисква от гражданите да имат достъп до интернет, а ще се направи така, че родителите да не трябва да носят бележката до училището и да не я заверяват.

По данни на Министерството на образованието учителите ще спестят около три работни дни само от премахването на работата, свързана с хартиените бележки.

Очаква се да бъде публикувано изменение на Закона за електронното управление, според което услугите, предоставени по електронен път ще бъдат с минимум 10% по-ниска цена от другите.

По думите на електронния министър ще бъде предложено при изтичането на най-често използваните услуги, например личната карта, гражданите да бъдат известявани чрез нотификация.