„Стратегии за решаването на проблема с мръсния въздух в София, колкото искате. Проблемът е, че не се изпълняват, защото липсва политическа смелост“. Това каза в предаването „Лице в лице“ Борис Бонев, независим общински съветник в столицата и представител на организацията „Спаси София“.

Той уточни, че смелост се иска, за да се забрани отоплението на дърва, нафта и въглища и тежки санкции за тези, които горят боклуци и карат коли, които силно замърсяват.

Бонев даде пример и с подмяната на 20 000 печки на твърдо гориво с европейско финансиране. До момента са одобрени около 5000 души и фактическата подмяна не е започнала заради лоша организация, напомни общинският съветник. По думите му причината е лоша организация.

„900 софиянци годишно губят живота си годишно като пряка последица от мръсния въздух. Мръсният въздух води и до висока смъртност от COVID-19“, заяви Бонев.

Той обяви още, че е дал на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) договор на столичното дружество „Автотранспрот“ за ремонт на общежития. По негови изчисления по различните позиции разликите с пазарните цени са от 3 до 10 пъти.

Вижте цялото интервю във видеото!