Писмото на Емилиян Гебрев е протест срещу начина, по който българските власти проведоха разследването за отравянето на бизнесмена.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Това заяви в „Лице в лице“ експертът по национална сигурност Бойко Ноев по повод на отвореното писмо на оръжейния бос до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, с копие до президента Румен Радев и посланиците на държавите в ЕС. Чрез него Гебрев отправя искане случаят с отравянето му да бъде внесен в дискусиите по темата, които започват в ЕС и НАТО. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Ноев прокуратурата премълчава информация по темата. 

„Човекът на Кремъл в България е българският министър-председател. Да, звучи силно, но ако погледнете целия низ от събития, особено в неговия последен мандат – промяната на политиката му по АЕЦ „Белене“, „Южен поток“, към българската индустрия. Той изпълни поръчката на руснаците чрез министър Караниколов да смачка българската оръжейна индустрия“, коментира експертът по национална сигурност. 

Ноев даде пример със случая „Навални“ и как в цяла Европа е последвала ответна реакция. „Българските власти – премиерът Борисов, главният прокурор Гешев и преди това Цацаров и техните пажове направиха всичко възможно това да не се разбере. Те дадоха тези трима български граждани (б.р. отровените Емилиян Гебрев, Христо Гебрев о Валентин Тахчиев, които са се подписали под отвореното писмо) на хищниците. Въпросът е защо“, каза още той. 

Експертът по национална сигурност е на мнение, че не е даден шанс на разследващите органи у нас да стигнат до истината за отравянето на оръжейния бизнесмен. Според него разследването е спряно, защото са стигнали до връзки с Русия. 

„Ако това дело беше докарано докрай щеше да покаже връзките на мафията, срещу които хората протестират по площадите. Там се омесват и „Осемте джуджета“. Това е черната част на българското подземие, което се оказва, че опира до Гешев и Борисов. Те по някакъв начин са свързани с тези хора, те не ги разследват, те ги прикриват“, коментира Ноев. 

Ноев заяви, че тримата български граждани са отровени с вещество от семейството на „новичок“, както при Скрипал. 

„България отказа техническата помощ на Организацията за забрана на химическите оръжия, на която България е партньор. Българската прокуратура казва, че организацията им била отказала, само че аз съм провеждал разговори с тях. Аз твърдя, че българската прокуратура и власти чрез МВнР са направили всичко възможно да не се използва техническият ресурс на Организацията. Вероятно, все още съществуват веществени доказателства, които се укриват от следствието“, уточни Ноев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!