Симптомите на Навални, по описание в медиите, съвпадат със симптомите от моето отравяне, заяви Емилиян Гебрев в „Тази сутрин“.

Оръжейният бизнесмен е категоричен, че заключенията на берлинската болница „Шарите“ за случилото се с Навални са меродавни и той е отровен.

Снимка: btvnovinite.bg

За Гебрев все още остава загадка как е бил отровен, но по неговите думи случаят му е „парадоксален“, тъй като пострадалите при другите подобни инциденти като този със Скрипал в Солсбъри и с Навални, засегнатите са по-малко на брой, а в България са трима.

Дали случаите са идентични, Гебрев не може да каже, но „са сходни и със сходни резултати“.

Гебрев пожела да не изпада в подробности за случилото се с него, за да не травмира зрителите, но сподели, че когато е бил отровен, „изгубваш всичко пред себе си и всичко става черно“, след което е бил в кома за няколко дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Отровата в неговия случай е почти разкодирана от една световноизвестна финландска лаборатория, с изключение на едно вещество, което все още остава неизвестно. Гебрев отбеляза, че нашата страна е пропуснала да се обърне към световна организация за защита от химическите оръжия,  но до ден-днешен те не се обръщат към тези експерти.

Що се отнася до връзката на неговият случай с агенти на руското ГРУ, Гебрев отбеляза, че това е било съобщено от българската прокуратура, но тези хора са само изпълнители. По неговите думи обвинението не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото ще се стигне до доста високи властови нива.

Бизнесменът съобщи, че прокуратурата отново е прекратила "поредното трето разследване" на неговия случай.

Според Гебрев версията, че покушението срещу него е извършено заради оръжеен износ за Украйна е несъстоятелно, защото това означава, че семействата на негови „колеги от Полша и Чехия трябва да бъдат избити до 20 коляно“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Гербев умишлено се пренебрегва възможна връзка между покушението срещу него и въпросът за завод „Дунарит“.

Гебрев отказа да коментира точните параметри на оръжейния му бизнес с Киев, но отбеляза, че не е мащабен и че „за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори“.

Според него многобройните скандали в българския оръжеен сектор „на всеки три месеца“ отблъсква клиентите и няма никаква подкрепа от държавата за тази индустрия.

Вижте целият разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!