Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна задочни обвинения на трима руски граждани за опита за убийство на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и директора „Производствена дейност” във фирмата „Емко” ООД Валентин Тихчев, съобщават от държавното обвинение.

Имената на тримата обвинени са Сергей Викторович Павлов (SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV), Сергей Вячеславович Федотов (SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV) и Георги Горшков (GEORGI GORSHKOV).

Държавното обвинение посочва, че в хода на разследването е установено, че руснаците никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност.

През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност. За Павлов е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали С.В.Л., за Федотов – Д.В.С., а за Горшков – Е.А.Г.

От прокуратурата уточняват, че понастоящем и тримата, привлечени като обвиняеми, живеят в Москва.

От разследването е станало ясно още, че срещу бизнесмена Емилиян Гебрев е имало още четири други опита за покушение, два от тях са станали извън пределите на България, без Емилиян Гебрев да е съобщавал за тяхното извършване.

Подобни посегателства не е имало, категорични са от оръжейното предприятие, основано от бизнесмена. Според тях подобни твърдения целят да насочат разследването в грешна посока.

Ето какво се казва в официалното съобщение на "ЕМКО":

„Напредъкът в изясняването на конкретните извършители заслужава най-висока оценка. Действията на българските разследващи и установените от тях досега факти и обстоятелства се потвърждават от многобройни външни източници, както официални, така и неформални.

В същото време, твърденията на прокуратурата за някакви други опити за посегателство върху което и да е свързано с фирма „ЕМКО“ лице категорично не отговарят на истината. Никога досега такива действия не е имало, нито са били споменавани от българските власти по какъвто и да е било повод.

Считаме, че хвърлянето на определено провокативни и неверни твърдения в публичното пространство е възможно да подсказва нечие желание следствието да бъде пренасочено в грешна посока. Който и да е източникът на подобни фалшиви твърдения той трябва да понесе своята отговорност.

Опитите да се размиват резултатите от досегашното разследване, които са потвърдени и от външни източници не са нищо друго, освен стремеж към отклоняване на разследването от следите и зависимостите, които водят към високи нива на политическия, икономическия и обществения живот в България. Българската общественост трябва да знае, че вече съществуват достатъчно обосновани предположения за причастност и на български граждани към гореспоменатия опит за покушение от пролетта на 2015 г.".